top of page

KAPI ÇÖZÜMLERİ

yangına dayanıklı hastane kapıları

Yangın Dayanımlı 

AHŞAP KAPI 

Güvenliği  ahşabın sıcaklığıyla  sağlamak için...

30 - 60 - 90 - 120 dakika yangına dayanıklı, bütünlük ve yalıtım sertifikalı ahşap kapılar

ses-sizlik

39,4 db* akustik sertifikalı, daha da ötesi standart mimarili yangına dayanıklı ahşap kapılar

* 39 db yalıtım, en yüksek insan sesi (bağırış, tartışma gibi) zor anlaşılır fısıltı düzeyinde duyulabilir.

Yangın Dayanımlı Ahşap Kapı

"Yangın Dayanımlı Ahşap Kapılar, özel ihtiyaçlara yönelik üretilen sertifikalı kapılardır. Özellikle hastane, otel, yurt gibi yatakhaneli alanlarda kullanılması zorunlu olan bu kapıları, tüm kalabalık yaşam alanlarıyla birlikte okullara da önermekteyiz."

Yangın dayanımlı ahşap kapılar hastane, otel, yurt gibi yatakhanesi olan alanlar için yasal olarak kullanılması zorunlu olan ve özel ihtiyaçlara yönelik üretilen sertifikalı kapılardır.

Yangın Dayanımlı ahşap kapılar, yangına dayanımlı paneller ve aksesuar setleri kullanılarak üretilen, üretim numunesi özel laboratuvarlarda test edilerek sertifikalandırılan kapılardır.

Yangına dayanımlı kapıların sertifikalı üretim mimarisi kadar; yerinde montajına kadar tüm süreçler özenli olarak izlenmeli ve uzmanınca uygulanmalıdır.

Yangına dayanımlı ahşap kapı yüzey kaplamalarında geniş bir tercih söz konusudur. Hemen hemen istenen tüm malzeme, renk ve desenlerde seçenekler mevcuttur. 

YANGINA DAYANIKLI İÇ KAPI
Yangın Dayanımı :30 Dk
Ses İzolasyonu : 30 Db
İklim Sınıfı : Class B
yangına dayanıklı ahşap kapı

Yangın Dayanımı :60 Dk
Ses İzolasyonu : 32 Db
İklim Sınıfı : Class B-C

yangina dayanikli laminat kapi
Yangın Dayanımı :30 Dk
Ses İzolasyonu : 37-39 Db
İklim Sınıfı : Class B-C
Yangın dayanımlı ahşap kapı
Yangın Dayanımı :30 Dk
Ses İzolasyonu : 42 Db
İklim Sınıfı : Class B-C
30 dakika yangına dayanıklı ahşap kapı
Yangın Dayanımı :30 Dk
Ses İzolasyonu : 44 Db
İklim Sınıfı : Class B-C

YANGINA DAYANIKLI AHŞAP KAPILAR HAKKINDA

Genel anlamda, yangın dayanımlı kapı, yangın esnasında alev ve dumanın yayılmasını önlemede kullanılan en etkili unsurlardan birisidir. Böyle bir kapı belirli bir süre boyunca aleve karşı direnip yan mahallere yayılmasını önlemektedir. Yangın dayanıklı ahşap kapıların doğru üretilmesi ve uygulanmasıyla, metalden üretilen kapılarla aynı verimliliği almak mümkün olup, bu tür kapılarda genel olarak kapı altına giyotin konularak toz, ses ve haşere geçişi engellenmektedir.

Doğal olarak ahşap malzeme kolay alev alabilen bir malzemedir. Örneğin, ahşap 300°’de alev alabilir, halbuki yangın esnasında bina içerisindeki direkt ısı 900°’ye ulaşmaktadır. Dolayısıyla ahşaptan yangına dayanımlı kapı meydan getirmek geçmişte o kadar basit bir konu olmamakla birlikte; bu gün artık mümkündür. Yangına dayanıklı ahşap kapılar çok yaygın olarak kullanılmakta olup İngiltere gibi kimi ülkelerde konutlarda da kullanılma zorunluluğu bulunmaktadır.

Yangına dayanıklı kapılar, yönetmeliklerle zorunlu kılınmış, otel, yurt gibi yatakhane alanlarının oda kapılarında zorunlu olarak; hastane, ofis plazaları, okul gibi çok projede de isteğe bağlı olarak kullanılmaktadır. Bu tür projelerin iç mekanlarında mimari bütünlük açısından genel olarak yangına dayanıklı ahşap kapılar tercih edilmektedir.

Bunun başlıca nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Yangın dayanımlı ahşap kapılarda, metal ve cam kapılardan farklı olarak, herhangi bir iç mekâna uygun, estetik bütünlük sağlayacak birçok dekoratif kaplama seçeneği bulunmaktadır. Kaplama malzemesine bağlı olarak dayanıklılıkla birlikte hijyen de sağlamaktadır.

Yangın dayanımlı ahşap kapılar, çok katmanlı yapısı ve fitilleri sayesinde aynı zamanda yüksek ses ve ısı yalıtımı da sağlamaktadır.

Ahşap malzeme, metal veya cama göre daha hafif olduğundan günlük kullanımda kolaylık sağlamaktadır.

Görünüş olarak, yangın dayanımlı ahşap kapıların standart iç kapılardan farkı yoktur, ancak bir yangın esnasında çok farklı davranacaktır. Yangına dayanıklı ahşap kapılarda istenen malzeme (Laminat, lake boya, ahşap kaplama gibi) ve renkle yüzey uygulaması yapılabilir. Ancak yangına dayanıklı ahşap kapılarda, kapı yüzeyinin tezgahlarda oyularak hareket ve desen verecek uygulamalar isteniyorsa bir katman daha atılarak uygulama yapılabilir ancak bu kapının kanadını kalınlaştıracağından standartlar dışına çıkılarak kapının kasaya oturmasında sorun yaratacaktır. Bunu yerine çıta ile desen uygulamaları daha sağlıklı olacaktır.  

Yangın dayanımlı ahşap kapıların üretiminde üreticiden üreticiye değişen farklı teknik ve malzemeler kullanılmaktadır. Bunlardan birisinde, kanat ve kasanın yapıldığı masif ahşap yangın geciktirici özel kimyasallar emdirilerek işlenir. Bazı üreticiler bu kimyasalları buhar yöntemiyle uygular, bazıları ise otoklav içinde basınçla uygular. Bunun amacı, kimyasalların mümkün olduğunca derine işlemesi ve yangın anında ahşabın içerisine oksijen geçişinin engellenerek yanmaz hale getirilmesidir. İkinci bir yöntem ise, yangın dayanımlı sunta, MDF, okal levha gibi özel yanmaz levhalar kullanarak kapı imal etmektir. Her iki yöntemde de kapının yüzeyi MDF levha ile bitirilir ve kanat kenarlarına veya kasa içlerine yangın ve duman fitilleri yerleştirilir. Bu fitiller ısıya duyarlı malzemeler olup, belirli ısıya ulaştığında genleşerek kanat ve kasa arasındaki boşlukları kapatarak dumanın geçişini önlerler. Yangın durumlarında can kayıplarının yangının kendisinden değil, zehirli gaz ve dumana maruz kalmaktan olduğu düşünülürse, bu özel yangın ve duman fitillerinin önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

Ancak üretim yöntemi ne olursa olsun, kapının en zayıf halkası üzerindeki donanımıdır. Donanımlar metal malzemeden üretildiği için ahşaba göre ısı geçirgenliği daha fazladır ve yüksek ısıya maruz kaldığında boyutları değişmekle kalmıyor, aynı zamanda kapının bütünlüğünde bozulma ve alev almaya sebep olabilir. Ayrıca, menteşe ve kapı kapatıcılarda bulunan hidrolik yağlar da yanıcı olur ve bunlar yerleştirilmesi için detay açılırken kapılar oyulduğu için kapı zayıflatılmış olur. Bu durumun sakıncasını önlemek için kapı içinde gömülen menteşe kilit ve kapatıcı gibi bütün metal akşamlarda özel koruma levhaları (şilteleri) uygulanmalıdır. Bu koruma levhaları yangın esnasında belirli ısıya ulaştığında genleşerek bütün boşlukları doldurur. 

Bunların dışında, yangın dayanımlı kapılarda ayrıca cam uygulamaları da yapılmaktadır. Burada da dikkat edilmesi gereken husus, camların test edilmiş ve sertifikalı olması ve cam çerçevesinde de genleşen fitillerin kullanılmasıdır. Ayrıca, cam alanı toplam kapı alanının %25’ini geçmemelidir.

Kapıların nasıl üretildiğine ek olarak, nasıl monte edildiği de önem taşımaktadır.  Tüm kriterlere göre doğru üretilen yangın dayanımlı kapının tamamlayıcı halkası doğru montajıdır. Bunun için de kapının montajı yangın geciktirici özel köpükle yapılmalıdır.

Özet olarak, yangın dayanımlı ahşap kapıların üretiminde kullanılan malzeme ve yöntem ne olursa olsun, kapı belirlenen süre boyunca bütünlüğünü korumalı ve alev almayıp zehirli gaz ve dumanları geçirmemelidir. Yangın dayanımlı ahşap kapılar, yangın dayanımlı tüm diğer kapılar gibi, sürelerine göre sınıflandırılır.  En yaygın olan dayanım sürelerine gelince, çoğu üreticide yangın dayanımlı ahşap kapılar 30 ve 60 dakika dayanım sürelerine sahiptir. Daha uzun yangın dayanım sürelerine sahip yangına dayanıklı ahşap kapılar da mevcuttur, ancak bu sürelerin sağlanması için uygulanan yalıtım malzemeleri ve yoğunluklar arttığından ürünlerin maliyetleri de çok yükselmektedir.

Yangın dayanımlı ahşap kapıyı nerede kullanacak olursanız olun, kapı seçiminde öncelikle geçerli bir sertifikanın bulunup bulunmadığına bakmalısınız.

Kısaca can güvenliğini sağlamak amacıyla, işlevsel ve dekoratif olarak üretilen yangına dayanıklı ahşap kapılar, sacdan üretilen yangın kapılarına göre daha hafif ve daha dekoratif olarak üretilmektedir.

Yangına dayanıklı ahşap kapı fiyatları, kullanılacak alan ve işlevine göre; ölçü, aksesuarını, kaplama malzemesi ve mimari çizgilere göre değişim göstermektedir. İstenen dakika arttıkça fiyat da aynı oranda yükselmektedir. Nitlelikli ve sertifikalı bu ürünün fiyatı, en optimal malzeme ve aksesuarlar kullanılarak projeye özel olarak belirlenmektedir.

yangına dayanıklı kapı
yangına dayanıklı hastane kapısı
yangın dayanımlı lake kapı
yangına dayanıklı ahşap kapı
TS EN 1634-1
BS 476/22
EN 717/1
bottom of page