top of page

SÜREKLİ GÜNCEL SEKTÖREL YAYIN

Lütfen izin almadan ve kaynak belirtmeden yayın içeriğinden alıntı yapmayınız.

Çelik Kapı İçin Sertifikasyon Var mı?

Son dönemde farklılık yaratmak amacıyla çelik kapı üreticileri arasında yüksek güvenlik sınıflamasını artırma yarışı başlamış; bu da maliyetlerde ciddi oranda artışa neden olmuştur.

Çelik kapılar genelde dış mekan kapıları olarak kullanılan, ana gövdesi sac ve sac destekleri ile üreticisine bağlı farklı iç dolgularla üretilen kapılardır.

Çelik kapılar fiyat aralığının en yüksek olduğu kapılardır. Çelik kapı adıyla anılan bir kapıyı çok ucuza bir fiyata bulma olanağı varken, aynı bedelin on-yirmi katına kadar çıkabilen fiyatı da görmek mümkündür. Çelik kapı fiyat konusunda son tüketicinin bilmesi gereken, dürüst bir üreticiden alınabilecek orta halli işlevsel bir çelik kapının asgari tutarı en ucuzla pahalı arasındaki ortalama fiyattan başlamalıdır ve genelde bu çelik kapı hırsızlık direnci bakımından düşük klasmanda sertifikalandırılmış ya da sertifikasyonsuz bir üründür.

Aslında konu başlığımız da tam bu noktada kendini buluyor.  Nedir bu sertifikasyon ya da bir standart var mıdır üretimle ilgili?

Türk Standartları Enstitüsü, Avrupa Birliği uyum sürecinde AB standartlarını ülkemize uyarlayarak TS EN başlıklı standartları oluşturmaktadır. Bir kapıya ilişkin hava geçirgenliği, su sızdırmazlık, rüzgar yükü, ses yalıtımı, yangın dayanımı gibi onlarca standart mevcuttur. Tabi bunlar arsında bir de hırsızlık direnci (dayanımı) bulunmaktadır.  Çelik kapılara özel bir AB standardı bulunmamakla birlikte TSE TS 12655/T1-Çelik kapılar-Hırsıza dirençli standardını yayınlamıştır.  Daha önce TS EN 1627-Yayalar için kapı takımları, pencereler, giydirme cepheler, korkuluklar ve panjurlar - Hırsıza dirençli - Kurallar ve sınıflandırma bölümünde değerlendirilmekteydi ve daha çok güvenlik kapısı amaçlı bir değerlendirme sunmaktaydı. Sertifikasyon kuruluşu BMTrada’nın açıklamalarına göz atarsak;    

          

“Yüksek güvenlikli kapılar, dışarıdan gelecek tehditlere karşı amaçlanan güvenlik seviyesini sağlamak üzere üretilmiş, test edilmiş ve sertifikalandırılmış ürünlerdir. Bu emniyet seviyeleri 6 düzeyde sınıflandırılmış olup, basit hırsızlığa karşı dayanıklılıktan başlayarak, nükleer veya askeri uygulamalara karşı dayanıma kadar yükselir.”

demektedir ve bina iç ve dış kapılarının ve pencerelerinin EN 1627 (Talepler ve Sınıflandırma) EN 1628 (Statik Zorlama), EN 1629 (Dinamik Zorlama) ve EN 1630 (Manuel Açma Zorlaması) standartlarına göre, test etmektedir. BM Trada sitesinden alınan aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere CLASS 3 Konut ve düşük riskteki işyerlerini kapsamaktadır. Daha yüksek klasifikasyon ise İş Merkezleri,  AVM, bankalar, askeri ve kamu binaları diye ilerlemektedir. Class1 en düşük güvenlik Class 6 ise en yüksek güvenliğe karşılık gelmektedir.

Çelik Kapı alırken hangi standartlara ihtiyacımız olduğunu doğru ölçmemiz gerekmektedir.

Dolayısıyla, yukarıda belirttiğimiz gibi bir çelik kapı alırken ya da başka ifadeyle bir kapı alırken, karşımızda bir yığın sertifikasyon bulunmaktadır. Hangi standartlara ihtiyacımız olduğunu doğru ölçmemiz gerekmektedir. Son dönemde çelik kapı denilince akla hemen hırsızlık dayanımı gelmektedir; örneğin resepsiyon ve güvenliği olan bir apartman, rezidans türü toplu yaşam alanlarında ses yalıtımı standardı, hırsızlık dayanımından çok daha önemlidir ya da güvenlikli bir müstakil yazlıkta rüzgar yükü çok daha önem kazanabilir! Başka bir açıdan bakacak olursak kışları boş kalan güvenliksiz bir yazlıkta çok yüksek güvenlikli bir çelik kapı alsanız dahi camların, doğramaların kepenklerin ve hatta duvarın dayanımı kadar güvenlik önlemi almış olursunuz.


Son dönemde farklılık yaratmak amacıyla Çelik Kapı üreticileri arasında da yüksek güvenlik klasifikasyonunu artırma yarışı başlamış bu da maliyetlerde ciddi oranda artışa neden olmuştur. Çelik kapı seçiminde ihtiyacı göz önünde bulundurarak seçim yapılması maliyet ve güvenlik dengesini de oluşturmuş olacaktır. 

DTEC

bottom of page